Superpraktiskt och snyggt plagg - boleroJapanska kläder och mode har tagit Sverige med storm de senaste åren. Bloggar poppar upp till höger och vänster där man skriver om j-pop, manga, anime, inredning, cosplay och även stilen, kläderna som blivit kult här i väst. Japanska kläder utmärker sig genom att vara antingen väldigt färgstarka eller extremt enkla. Å ena sidan finns de blommiga yukatorna (en ledig variant av en kimmono) och å andra sidan finns det gulliga modet, lolitastilen. Många som gillar japanskt gillar även hip hop, reggae och rasta.


Kawaii kläder - japansk flickstil


Japanska kläder har en gren som kallas kawaii kläder. Det är en lolitastil eller skolflickestil som involverar rutiga kjolar, rosa, glitter, rosetter, paljetter, gulliga mönster såsom prickigt, hjärtan... Den är ofta flickig men kan absolut även passa killar - den japanska stilen tillåter att könsgränserna suddas ut. Det är t.ex. helt okej för killar att sminka sig inom denna stil.


Kawaii klädstil rutig kjol


Kawaii shop - tips på var man hittar detta på nätet


På nätet finns idag inte så många kawaii shoppar som säljer japanska kläder och mode. Men det finns en del. Du kan också spana in eBay och även Tradera. Många säljare på Tradera idag skriver just "kawaii" i sin beskrivning av plagg som de försöker sälja. Ibland passar inte beskrivningen in alls så man får vara på sin vakt och själv avgöra vad man tycker är japanskt stilenligt och inte. Innan man börjar handla begagnat kan man ha sett ett antal filmer och läst ett antal bloggar från folk som har koll. Eller gå till en shop på nätet som faktiskt utger sig för att vara äkta kawaii. Ett exempel på en sådan shop är Talking Clothes.


Kigurumi - för dig som fascineras av djur


Kigurumi är att klä ut sig till olika djur. Kläder av den här sorten hittar du alldeles säkert på eBay. Där kan man finna djurdräkter av olika slag bara genom att söka på ordet "kigurumi" och kanske även vilket djur man vill klä ut sig till. Denna stil är förstås nära sammanlänkad med cosplay, det att klä ut sig till t.ex. tv-spelsfigurer, animekaraktärer, actionhjältar m.m. I USA finns ett flertal convent för just cosplay, anime, furry (det att känna samhörighet med en viss typ av djur och kanske även klä ut sig till detta). På ett sådant convent borde man kunna finna massor av fanmerch inom kigurumi.